Hyvän tekeminen on hyvää sekä muille että itselle
Katson ihaillen niitä, jotka lahjoittavat toisia auttaakseen omaa aikaansa eli usein nykypäivänä kaikken rajallisinta resurssiaan.
Sylvan puheenjohtajana tätä moninaista lempeyttä näkee joka viikko. Se valaa uskoa ihmisten hyvyyteen. Ajattelen, että ihminen voi itsekin paremmin auttaessaan muita.
Yhä useampi tutkimus tältä ja viime vuosikymmeneltä on nostanut esiin, että hyvän tekeminen on vahvasti yhteydessä hyvinvointiin, onnellisuuteen, terveyteen ja jopa pitkäikäisyyteen (sillä varoituksella, ettei hyväntekeväisyys saa kuormittaa tekijäänsä liikaa).
Se tuo meidät osaksi yhteisöä, ja monille antaa mahdollisuuden antaa hyvän kiertää kiitoksena itse saamastaan avusta.
Vapaaehtoistyö luo hyvinvointia
Columbian yliopiston tutkimuksessa ihmiset, jotka auttoivat toisia käsittelemään vaikeita tunteita, olivat myös itse vähemmän masentuneita ja hallitsivat oman tunnesäätelynsä verrokkiryhmää paremmin.
Vapaaehtoistoiminta itselle tärkeän aiheen äärellä tuo tekijälleen sekä merkitystä että tarkoituksenmukaisuutta. Ne ovat asioita, jotka nyky-yhteiskunnasta usein puuttuvat ihmisiltä. Siksi toivon, että Sylva houkuttelee tulevaisuudessa entistä moninaisempia vapaaehtoisia, ja osaa ohjata vapaaehtoisia myös muiden saman tarkoituksen parissa työskentelevien kerhojen ja yhdistyksien pariin.
Mukaan tarvitaan niin ihmisiä jotka osaavat kohdata ja kuunnella kuin ihmisiä, jotka esimerkiksi ammattinsa tai koulutuksensa puolesta osaavat tuoda toimintaan uudenlaista ajattelua.
Entistä isompi haaste Sylvalle on, että esimerkiksi eri kieliä puhuvia vertaisia vapaaehtoisia tarvitaan, kun Suomen väestö moninaistuu. Kun potilasperheet ovat entistä enemmän yhden vanhemman perheitä, sateenkaariperheitä tai uusperheitä, mukaan tarvitaan myös ihmisiä jotka osaavat puhua näiden perheiden äänellä ja ymmärtää heille tyypillisiä arjen haasteita.
Olisiko sinusta vapaaehtoiseksi?
Toivon että tämän tekstin luettuasi pohdit myös itse, löydätkö tällä hetkellä voimavaroja auttaa vapaaehtoisena ja millä tavalla voisit tuoda kokemuksiasi tai osaamistasi Sylvan ja sitä kautta syöpää sairastavien lasten, nuorten, nuorten aikuisien ja heidän lähimmäistensä avuksi.
Tarpeiden kirjo on laaja, on kyse kahvilla istumisesta, joogan ohjaamisesta tai varainhankinnan tukemisesta tai vaikkapa uudenlaisten palveluiden ideoinnista. Älä epäröi olla meihin yhteydessä!
Yhdistyksen vahvuus kumpuaa aktiivisesta jäsenistöstä ja järjestödemokratiasta. Siksi haluamme myös kehittää Sylvan luottamustehtäviin hakeutumista.
Seuraavan vuosikokouksen hallitusvaaliin kutsumme jäseniä asettumaan ehdolle hyvissä ajoin ja julkaisemme heidän esittelynsä myös Sylva-lehdessä. Tämäkin on yksi tärkeä vapaaehtoisuuden muoto jota voit harkita. Emme maksa vastuuhenkilöillemme palkkioita.
Fransiskus Assisilainen sanoo mielestäni olennaisimman vapaaehtoisuudesta:
“että en yrittäisi niin paljon etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita, hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia, pyytää rakkautta kuin rakastaa muita, sillä antaessaan saa.”
Kiinnostaisiko sinua vapaaehtoistyö Sylvassa? Lue vapaaehtoistoiminnasta.