Muutosmatka on valmis, nyt keskitytään tekemiseen
Toukokuussa päättyneellä puheenjohtajuuskaudellani valoimme Sylvalle perustan, jotta vosimme varmistaa, että kukaan syöpää sairastava ei jää yksin. Rakensimme puitteet, joilla pystymme palvelemaan kaikkia lapsia ja nuoria aikuisia, joita sairastumisen epäreiluus kohtaa.
Moni jäsen varmasti kuuli kyllästymiseen asti puhetta muutosmatkasta ja uudistumisesta. Nyt matka on tehty – ainakin siltä osin kuin se muuttuvassa maailmassa on mahdollista. On aika keskittyä kolmeen pääteemaan: vaikuttavuuteen, vaikuttamiseen ja valtakunnallisuuteen.
Haluamme vaikuttaa yhteiskuntaan
Meidän on tehtävä asioita, joilla on merkitystä lasten, nuorten aikuisten, perheiden ja läheisten elämässä. Vaikuttavuus on sitä, että osaamme kääntää jokaisen Sylvalle uskotun euron hyödyksi ihmisille. VOIMA-palvelujen avulla tavoitamme uusia potilaita ja perheitä.
Arvioimme jatkuvasti palvelujamme ja voimavarojemme kohdentamista – miten saavutamme parhaat tulokset käytettävissä olevilla resursseilla. Arvioinnin perusteella ja taloudellisen tilanteen salliessa kehitämme ja laajennamme palveluita.
Huomioimme myös erityisryhmien tarpeet. Vaikuttavuutemme kasvaa, kun muuten paitsioon jäävät ryhmät saavat kauttamme tukea.
Seuraavan kolmen vuoden aikana haluamme oppia, millaista tukea potilas ja hänen läheisensä tarvitsevat eri kohdissa potilaan polkua ja millaiset palvelut auttavat heitä eteenpäin pidemmällä tähtäimellä.
Tutkimme Sylva-säätiön kautta sitä, miten vähennämme ei-lääketieteellisiä myöhäisvaikutuksia: mielenterveysongelmien, potilaiden ja perheiden yhteiskunnallisen aseman heikkenemisen ja perheiden hajoamisen estäminen on yksi Sylvan iso tavoite.
Tutkimushanke sisältää myös ajatuksen tulevaisuuteen katsomisesta: Ei pidä tyytyä siihen, miten asiat ovat nyt, vaan uskoa, että ne voivat olla vielä paremmin.
Edunvalvonta on Sylvan tehtävä
Sylvalta odotetaan edunvalvontaa ja rohkeaa puuttumista epäkohtiin. Vaikka hoidot ovat Suomessa kaikille samat, monissa muissa asioissa epätasa-arvoisuus voi olla räikeää. Alueelliset ja jopa tapauskohtaiset erot esimerkiksi tukipäätöksissä ja lasten koulunkäynnissä on selvitettävä tarkemmin.
Sylva-säätiön tutkimushanke antaa meille tarvittavaa tietoa ja perustelut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Sylva on valtakunnallinen yhdistys, eikä syöpä kysy asuinpaikkakuntaa. Meidän on autettava jokaista lasta, nuorta aikuista ja läheistä – siinä onnistuminen edellyttää yhteistyöverkostojen laajentamista ja kehittämistä.
Olemmekin jo edellisellä hallituskaudellani syventäneet yhteistyötä Suomen Syöpäyhdistyksen ja alueellisten yhdistyksien kanssa.
Seuraava askel on varmistaa, että yhteistyö laajenee koko Suomen kattavaksi: Sylvan kokoisen yhdistyksen voimat eivät yksin riitä, vaan meidän on saatava vielä rohkeammin mukaan alueelliset ja paikalliset yhdistykset sekä kerhot yhteiseen tekemiseen.
Yhdessä olemme enemmän.
Haluamme tavoittaa sairastuneet ja heidän läheisensä
Suuressa muutoksessa, jossa Sylvakin on viime vuosina ollut, yhteistyö ei aina ole mutkatonta. On tärkeää, että katsomme yhdessä eteenpäin, jotta pystymme parhaiten palvelemaan potilaita ja heidän läheisiään maanlaajuisesti.
Odotan innolla mitä saavutamme yhdessä tämän alkaneen kolmen vuoden aikana. Nyt kun isoimmat muutokset on tehty, on aika varmistaa, että katse kohdistuu koko ajan siihen, miksi olemme olemassa: Varmistaaksemme, että tavoitamme jokaisen lapsen, nuoren aikuisen ja läheisen ja että he saavat tarvitsemansa tuen.