Eetun tarina
”Lapsiperhearjessa tapahtuu paljon kaikenlaista. Se voi olla muutenkin raskas ja haastava elämänvaihe, johon kuuluu huolia ja sairastelua”. Näin Eetu pohjustaa kokemustaan tyttären syöpädiagnoosin ajoilta. Syöpä oli jo astunut heidän elämäänsä mukaan hieman aiemmin, kun Eetun äiti oli sairastunut syöpään vain muutamia kuukausia ennen hänen omaa tytärtään. ”Olimme 600 kilometrin päässä kotoa viettämässä joulua ja olimme jo valmistautuneet siihen, että tämä saattoi olla äitini viimeinen joulu. Sitten tulikin tyttäreni syöpädiagnoosi ja menimme siellä sairaalaan aloittamaan hoidot. Uuden vuoden yönä ajettiin takaisin tänne ja suoraan hoitoihin Meilahteen”. Tilanne oli ollut koko perhepiirille shokki ja tuntunut jopa epätodelliselta. Lähipiirin aiemmat syöpädiagnoosit auttoivat käsittämään seuraavia vaiheita myös oman lapsen hoitojen suhteen. Pian heidän perheessään alkoi ajanjakso, jonka päällimmäisenä tunteena oli pelko lapsen kuolemisesta.
Nyt Eetun tyttären hoitojen päättymisestä on aikaa noin puolitoista vuotta. ”Välillä havahdun ajattelemaan, mitkä asiat ovat muuttuneet ja jonkinlainen palautuminen tai siirtymä uuteen vaiheeseen on alkanut”. Tätä vaihetta leimaa hidas toipuminen uupumuksesta. ”Lapsen sairauden aikana luottamus ja usko tulevaisuuteen on koetuksella”. Hoitojen jälkeen Eetu on joutunut tekemään paljon töitä myös muiden elämän kriisien kanssa. Esimerkiksi paluu työelämään ei olekaan ollut helppoa pitkän sairausloman jälkeen ja on joutunut etsimään uutta suuntaa jatkoon. ”Elämä ja arki on tällä hetkellä hidasta toipumista ja kovaa työtä tulevaisuuden eteen”.
Voimanlähteinä Eetu mainitsee heti ihmiset. Sairauden aikana he ovat olleet hyvin tiiviisti perheen kesken. ”Puoliso ja reippaat lapset ovat tuoneet paljon voimaa”. Myös muu perhe, ystävät, työnantaja ja kollegat ovat tukeneet raskaassa tilanteessa. Terveydenhuollon työntekijät ovat olleet myös tärkeitä perheelle: ”Esimerkiksi hoitajat kannattelevat vanhempia paljon hoitojen aikana”. Päiväkoti, koulu, neuvola ja perheneuvola saavat myös kiitosta Eetulta. Eetun mukaan heidän saamansa tuki on ollut kaikkea aina läsnä olemisesta taloudelliseen tukeen.
Eetu korostaa myös ammatillisen tuen merkitystä heidän tilanteessaan. ”Perheneuvolaan pääsi puhumaan matalallakin kynnyksellä ja se oli meille iso juttu. Myös Sylvan VOIMA-viikonloppu oli minulle hankalassa vaiheessa tosi tärkeä”. Myös omat harrastukset kuten säännöllinen liikunta on tuonut Eetulle voimaa lapsen syöpäsairauden aikana.
Eetun viesti muille syöpää sairastaville perheille on: ”Koittakaa jaksaa ja toivon, että teillä on parempia hetkiä edessäpäin”. Hän lisää vielä, että hänen kohdallaan tärkeää on ollut hakea tukea: ”Kannattaa miettiä mihin niitä omia voimavaroja käyttää. Se, että uskalsin ja jaksoin hakeutua puhumaan jollekin, jonka tehtävä on kuunnella ja tukea oli tärkeä asia. Meille tarjottiin myös apua lasten hoitoon ja olisi tuntunut todella ylivoimaiselta lähteä sitä itse selvittämään. Saimme taloudellista tukea siihen, että pystyimme palkkaamaan hoitajan lapsille. Kannatti myös luottaa lapsi välillä muiden hoitoon, jolloin itse pääsi vaikka hetkeksi kävelylle tai sai tehdä jotain muuta, joka vähän helpotti omaa oloa”.
teksti: Juuli Nakari
kuva: Teemu Ullgrén