Itusolukasvaimet
Itusolukasvainten kaksi päätyyppiä ovat teratoomat ja ruskuaispussikasvaimet.
Teratoomat vastasyntyneiden kasvaimia
Suurin osa lasten itusolukasvaimista on teratoomia. Teratoomat ovat kohtalaisen hyvänlaatuisia itusolukasvaimia. Niiden hoidossa riittää yleensä kirurginen hoito eli leikkaushoito.
Teratoomia esiintyy yleisimmin vastasyntyneillä lapsilla. Teratooma-kasvain sijaitsee tavallisesti häntäluun seudulla ja on yleensä melko suuri, jopa pikkulapsen pään kokoinen. Teratooma-kasvaimissa on kaikkia sikiön kudoksia, kuten kalvorakenteita, hermoston rakenteita, rustoa, hiusta ja ruoansulatuskanavan rakenteita. Siinä saattaa olla myös istukan rakenteita.
Teratooma voidaan havaita sikiöaikaisten seulontojen yhteydessä, etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella. Se näkyy isona möykkynä sikiön ulkopuolella. Raskauden aikaiseen sikiökirurgiaan ei ryhdytä, vaan kasvain leikataan välittömästi lapsen synnyttyä.
Tauti ei lähetä sikiöaikana etäpesäkkeitä, ja siksikin on turvallista odottaa raskausajan loppuun ennen leikkausta.
Teratoomat saadaan kokonaan pois
Nykyaikaisella leikkaustekniikalla teratoomat saadaan yleensä kokonaan poistettua, ja kasvaimen uusiminen on harvinaista.
Aikaisempina vuosina teratooma-kasvainta ei välttämättä saatu kokonaan pois. Silloin oli riski, että se uusiutuisi pahanlaatuisena ruskuaispussi-kasvaimena. Niitä hoidetaan myös sytostaattihoidoilla.
Toista kymmentä vuotta Suomessa on ollut teratoomien hoidossa käytössä leikkaustekniikka, jossa lapsen häntäluu kokonaisuudessaan poistetaan. Näin minimoidaan uusintariski. Leikkaushoidon onnistumista helpottaa se, että teratooma-kasvain on yleensä selkeästi rajatulla alueella.
Vastasyntyneenä leikattua lasta seurataan viiden vuoden ikään saakka. Teratooman mahdollinen uusiutuminen ruskuaispussikasvaimena pystytään huomaamaan hyvin varhaisessa vaiheessa.