Vapaaehtoistehtävät
Käytä osaamistasi Sylvan vapaaehtoistehtävissä
Katso alta Sylvan vapaaehtoistehtävät – tai ehdota itse uutta! Olet tervetullut meille myös ideoimaan ja kehittämään itsellesi sopivaa tehtävää.
Tapahtumavapaaehtoinen
Sylva järjestää vuosittain tapahtumia, joiden toteuttamisessa vapaaehtoiset auttavat. Vapaaehtoiset ovat tervetulleita tekemään mm. Fuck Cancer Runia, Kansainvälistä lasten syövän päivää sekä kampanjatapahtumia, kuten Kultanauhaa.
“Haluan olla mukana jossain merkityksellisessä toiminnassa osana tärkeää yhteisöä.”
Tapahtumissa on tarjolla useita vapaaehtoistehtäviä, joista voi valita itselleen mieluisan. Vapaaehtoisia tarvitaan mm. infoteltassa, myyntipisteessä, reittioppaana ja lipaskerääjinä.
Joka tehtävään perehdytetään. Vapaaehtoinen määrittelee itse, miten kauan ehtii olla mukana.
Ota yhteyttä Elliin ja kysy seuraavista tapahtumista!
Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Rannekepajan vetäjä
Sylvan Fuck Cancer– ja VOIMA -rannekkeiden tuotoilla tuetaan Sylvan tekemää työtä lapsiperheiden, nuorten ja nuorten aikuisten hyväksi. Rannekkeita myydään Sylvan verkkokaupassa ja tapahtumissa. Rannekkeet tehdään vapaaehtoisvoimin rannekepajoissa eri puolilla Suomea.
Haluaisitko järjestää rannekepajan omalla paikkakunnallasi?
“Järjestin rannekepajan työkavereilleni. Sovimme ajankohdasta työkavereiden kanssa ja olin sitten yhteydessä Sylvaan. Rannekepajan järjestäminen on tehty helpoksi ja koko hommaan meni vain noin kolme tuntia. Saimme mukavaa yhteistä tekemistä työkavereiden kanssa ja kaikille jäi hyvä mieli vapaaehtoistyöstä.”
– Sylvan vapaaehtoinen
Jos sinusta on hauska järjestää tapahtumia ja opastaa ihmisiä, ota yhteyttä! Rannekepajan vetäjänä innostat osallistujia tekemään rannekkeita ja autat tarvittaessa. Saat meiltä perehdytyksen rannekkeiden tekemiseen ja tukea pajan vetämiseen.
Kysy lisää Elliltä – apuasi tarvitaan!
Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Rannekkeiden tekijä
Vapaaehtoiset tekevät Fuck Cancer- ja VOIMA -rannekkeita myytäväksi Sylvan verkkokaupassa ja tapahtumissa. Rannekkeiden tuotoilla tuetaan Sylvan tekemää työtä lapsiperheiden, nuorten ja nuorten aikuisten hyväksi.
Rannekkeiden tuotoilla tarjotaan sairastuneille nuorille aikuisille vertaistuellista ja ammatillista apua. Varoja suunnataan mm. Fuck Cancer -kahvien ja VOIMA-kurssien järjestämiseen sekä tarjotaan nuorille aikuisille joogatunteja Sylvassa.
“Haluan omalta osaltani antaa muille voimaa. Ranneketyöpajat ovat mielestäni hyvä tapa siihen. Ne mahdollistavat monelle osallistujalle keinon auttaa.”
Haluatko tehdä rannekkeita Sylvan tueksi? Ota yhteyttä Elliin, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Leikkikaveri Uudessa lastensairaalassa
Leikkikaverina leikit ja olet lapsipotilaiden seurana sairaalassa. Tehtävä toteutetaan yhdessä OLKA:n kanssa. Tehtävään tarvitaan rikosrekisteriote.
Leikkikaveripaikkoja on rajoitetusti. Kysy lisää Elliltä, Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Vertaistukija
Oletko sairastanut syövän tai oletko sairastaneen läheinen? Haluaisitko lähteä vertaistukijaksi syöpään sairastuneen lapsen vanhemmalle tai sairastuneelle nuorelle aikuiselle?
Vapaaehtoiseksi vertaistukijaksi voi tulla henkilö, jolla on omaa kokemusta syöpäsairaudesta. Vertaistukijat käyvät ensin Syöpäjärjestöjen tukihenkilökoulutuksen tai OLKAn järjestämän Toivo-vertaistukijavalmennuksen, ota yhteyttä Elliin ja seuraavan koulutuksen ajankohdasta, Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Vertaiset toimivat Sylvassa pääasiassa henkilökohtaisina tukihenkilöinä. Vertaistukitoiminta on strukturoitua, ja siitä vastaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Elisabet Hallikainen. Hän yhdistää sopivat tukija–tuettava-parit ja sopii ennalta tietystä tapaamismäärästä, johon vertaistukija sitoutuu.
Tapaamiset tuettavan kanssa voidaan sopia yhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. On mahdollista pitää yhteyttä myös puhelimella ja videoyhteyksillä.
Osa vapaaehtoisista toimii Sylvassa myös vertaisryhmien ohjaajana. Voit katsoa Sylvan tapahtumakalenterista, millaisia vertaisryhmiä Sylvassa järjestetään.
Vapaaehtoisena vertaistukijana tuet avun tarvitsijaa niillä tiedoilla ja taidoilla, joita sinulla on oman kokemuksesi sekä vertaistukijakoulutuksen myötä. Vertaistukijat eivät ota kantaa hoitoihin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, vaan tarjoavat tuettaville luottamuksellista keskusteluapua.
Vertaistukitoiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen. Vertaistukijoita sitoo vaitiolovelvollisuus.
Sylva huolehtii vertaistukijoiden jaksamisesta mm. tarjoamalla heille työnohjausta.
Vertaistukija syöpää sairastavan lapsen vanhemmalle
Onko sinun läheisesi sairastanut syövän ja haluaisit nyt tukea sairastuneen lapsen vanhempaa, sisarusta tai isovanhempaa? Moni vertaistukijamme on lähtenyt Sylvan toimintaan, koska on saanut aikoinaan tukea tai olisi kaivannut vertaistukea läheisen sairastaessa.
”Vanhempien vertaistuki tarjoaa väylän kertoa niistä vaikeistakin hetkistä, joita syöpään sairastuneen lapsen tai nuoren vanhempi elämässään joutuu kohtaamaan. Niitä asioita ei välttämättä uskalla muualla kertoa.”
– Vertaisohjaaja Johanna
On paljon helpompi jutella vaikka perhe-elämästä eristyksessä, tulevaisuudesta ja vaihtelevista tunteista sellaiselle, joka on kokenut jotain samankaltaista. Voi luottaa siihen, että toinen ymmärtää.
Sinä voit tukea toista kun syöpä koskettaa. Ota yhteyttä Elliin, Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
Vertaistukija syöpää sairastavalle nuorelle aikuiselle
Oletko 18–35-vuotias ja sairastanut syövän lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena? Oletko jo sinut sairautesi kanssa ja haluaisit auttaa samaa kokemusta läpikäyvää nuorta/nuorta aikuista?
Moni syövän kanssa elävä nuori ja nuori aikuinen kaipaa tukea samanikäiseltä, joka on itse käynyt läpi sairauden. Vertaistukijana voit olla toiselle esimerkkinä siitä, että syövän sairastanut voi elää hyvää elämää syövästä huolimatta.
Vertaistukija toimii tukena vielä syöpähoidoissa olevalle tai jo parantuneelle nuorelle tai nuorelle aikuiselle, joka kaipaa keskusteluseuraa tai muunlaista tukea arkeensa. Tukihenkilösuhde ei ole ammatillinen tai ystävyyssuhde, vaan tukisuhteessa tehtäväsi on antaa tuettavalle keskusteluapua.
Tapaamisissa tuettavan kanssa voi keskustella, harrastaa tai rakentaa tapaamiset yhteisten kiinnostusten ympärille. Aina ei ole pakko puhua sairaudesta. Vertaistukitoiminta ei ole terapiaa vaan tuettavan rinnalla kulkemista. Et ole psykologi, lääkäri tai pappi, vaan vertainen – ihminen, joka on itse kokenut saman ja tietää mitä toinen käy läpi.
Monissa tilanteissa riittää, kun on läsnä ja kuuntelee.
”Haluan olla osa merkittävää ja tarpeellista apua. Oma sairauskokemukseni oli kaikesta läheisten tuesta huolimatta yksinäinen, joten toivon, ettei kukaan joutuisi kokemaan enää niin.”
Räätälöityjä vapaaehtoistehtäviä
Uusia vapaaehtoistehtäviä syntyy joskus nopeallakin aikataululla – jos keksimme jotain hienoa uutta, jota haluamme kokeilla! Seuraa viestintäämme Facebookissa tai Instagramissa.
Kehitämme vapaaehtoistoimintaamme yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa ja tarpeen mukaan räätälöimme myös yksittäisiä tehtäviä. Onko sinulla jokin oma idea? Ota yhteyttä Elliin ja kerro!
Elisabet Hallikainen, 050 300 7367, elisabet.hallikainen@sylva.fi
PS. Oletko jo Sylvan jäsen? Lue lisää jäsenyydestä.